— Presentació —

Enguany es commemora el 50 aniversari de la mort de Robert Gerhard (1896-1970), un dels músics i compositors més importants i destacables del segle XX. Fent honor a la seva activitat i esperit renovadors, des de La Fàbrica de Lied presentem Homenatge a Robert Gerhard: Repensant les formes, un total de cinc activitats musicals i culturals que tenen com a objectiu recuperar la figura de Robert Gerhard a través de propostes fresques i de nova creació.

L’any 2020 quedarà marcat per la pandèmia però també com un dels anys més complicats per al sector artístic i cultural. Així, el nostre homenatge a Robert Gerhard vol ser també un impuls a la creació artística, la composició i la transversalitat. En el nostre programa hi trobareu propostes tan atractives com el concert Laietanes al celler de Can Roda a càrrec de la soprano Numil Guerra i l’arpista Esther Pinyol o el recital Cantares a càrrec del guitarrista Gustavo Them i el tenor Jordi Mas, ambdues recuperant repertoris poc habituals tot presentant algunes composicions de Robert Gerhard així com el seu vincle amb el Cançoner Popular.

Projectes com Raíces de agua de la soprano Merce- des Gancedo i el guitarrista Bernardo Rambeaud o bé Celebrant Gerhard & Beethoven a càrrec del tenor Ferran Albrich i el pianista Marc Serra donen suport a la nova i jove creació amb repertoris originals i la presentació de joves artistes de gran qualitat.

Finalment, també volem destacar el caràcter divulgatiu d’aquest cicle de concerts amb la programació de la conferència 3 de 8: Gerhard, Blancafort i Mompou a La Garriga a càrrec d’Oriol Pérez-Treviño, comissari de l’Any Gerhard 2020 i que elabora un fil conductor entre la música i l’amistat de tres dels grans compositors catalans del segle XX.

Aquest cicle de concerts és fruit de mesos de treball i esforç, d’assaigs i jornades de creació. Finalment, us obrim la porta a l’original, dinàmic i eclèctic món sonor de Robert Gerhard a través d’aquest cicle de concerts.

Gaudiu de la música i la cultura!

 

La Fàbrica de Lied

Octubre de 2020

— Programació —

Concert

Laietanes al Celler de Can Roda

Numil Guerra, soprano

Esther Pinyol, arpa

Diumenge, 11 d’octubre 2020, a les 12h
Santa Maria de Martorelles
Celler de Can Roda

Laietanes al Celler de Can Roda és una aposta original on la força de la veu de la Numil ens recorda a la veu i la força de les laietanes que habitaven a Santa Maria de Martorelles abans de la Segona Guerra Púnica.

 

La força que es transmet en concert es vehicula a partir d’autors com Enric Morera, Enric Granados, Eduard Toldrà i Robert Gerhard, com adhesió a la reivindicació de la figura del compositor de Valls en el cinquantè aniversari de la seva mort i per posar en valor el ric repertori de cançó catalana d’arrel popular i, en la segona part, festejar la sensualitat d’un George Bizet i la passió verdiana amb llibret de Cammarano.

 

Les Cançons de carrer, d’Enric Morera, amb textos de Josep Maria de Sagarra, posen de manifest que l’autor català representa un dels moments més àlgids de la lírica catalana i és el creador d’algunes de les obres més característiques de l’estètica modernista i noucentista. La proposta segueix amb El majo discreto, d’Enric Granados, amb lletra de Ferran Periquet, que pertany a les Doce tonadillas en estilo antiguo, un cicle centrat en la figura de Francisco de Goya i les seves pintures reials on el compositor lleidatà demostra l’interès pel folklore espanyol i la defensa del patrimoni històric i cultural. També seran interpretades dues de les Sis cançons catalanes com La mort i la donzella i Cotilló, de Robert Gerhard.

 

Amb el popular cicle A l’ombra del lledoner, d’Eduard Toldrà, es posa la cirereta a aquest recital amb la defensa de l’altíssima qualitat de la creació catalana per a veu i instrument acompanyant del repertori contemporani d’inspiració popular. Cançó de comiat, doncs, tanca la primera part i dona pas a una peça per a arpa sola, La source, op. 23, d’Albert Zabel, on Esther Pinyol desplega una veu sòlida i expressiva, per acabar amb un gir cap a l’òpera d’arrel més folklòrica de Bizet i Verdi. L’Habanera, de Carmen de George Bizet, amb adaptació de la novel·la de Prosper Merimée, és un cant a l’exuberància sensual i condueix a l’esclat de sentiments que Verdi va exprémer a Il trovatore, amb àries com D’amor sull’ali rosee, adaptació de l’obra d’Antonio García Gutiérrez amb llibret de Salvadore Cammarano, que evoquen la sang, el foc i l’assassinat.

Conferencia

3 de 8: Gerhard, Blancafort i Mompou a La Garriga

Oriol Pérez Treviño, musicòleg i comissari de l’Any Gerhard 2020

Dijous, 3 de desembre 2020, a les 17h
La Garriga
Fundació Maurí
A porta tancada. S’oferirà en video.

 

Oriol Pérez Treviño, comissari de l’Any Gerhard i expert en aquest compositor ens oferirà una lluïda conferència que ens servirà d’un costat per recórrer la vida i biografia de Gerhard, els seus anys d’aprenentatge i joventut a Catalunya, el seu exili a Gran Bretanya i la seva consolidació com un dels artistes més originals de la seva generació, i d’altra banda analitzarem en detall l’estil i el llenguatge de Gerhard, tan vinculat a l’avantguarda europea i a Arnold Schönberg en particular. La conferència, alhora, vol posar de manifest el vincle entre Robert Gerhard i els compositors Frederic Mompou i Manuel Blancafort. En efecte, Blanca- fort i Mompou compartiren una llarga i sòlida amistat al llarg dels anys en la qual el punt de trobada fou sovint La Garriga.

 

Aquesta conferència traçarà el vincle emocional però també musical i estètic entre aquests tres compositors, referents de la música catala- na del segle XX.

Concert

Raíces de agua

Mercedes Gancedo, soprano

Bernardo Rambeaud, guitarra

Dissabte, 5 de desembre 2020, a les 12h
Vilassar de Dalt
Teatre del Casal
A porta tancada. S’oferirà en video.

 

El duo integrat per la soprano Mercedes Gancedo i el guitarrista Bernardo Rambeaud sorgeix de la trobada d’aquests dos músics argentins a la ciutat de Barcelona. La seva participació en diferents escenaris aporta sempre una visió íntima i subtil de la música, sense renunciar a la força expressiva i poètica de la cançó lírica.

 

Raíces de agua és el nom del seu nou projecte de música llatino-americana, centrada especialment en autors argentins i brasilers del segle XX tals com Guastavino, Ginastera, Piazzolla, Nobre i Villa-lobos. Alhora el concert establirà un llaç amb la música popular catalana i la seva recuperació per part de Robert Gerhard amb la interpretació d’un parell de peces. El reconeixement i la projecció internacional d’aquests compositors ha permès que la seva música continuï viatjant pels diferents continents.

 

Les cançons que formen part del repertori estan inspirades en els ritmes i melodies pròpies de l’folklore argentí i llatinoamericà, oferint al el públic una riquesa d’estils i sonoritats. Sent la majoria originals per a veu i piano, Mercedes Gancedo i Bernardo Rambeaud ens proposen aquestes versions per a cant i guitarra, imprimint un segell especial amb un dels instruments més representatiu de la seva cultura. Raíces de agua és l’expressió sonora d’un viatge cap a l’interior d’un mateix i el bategar viu d’una cultura, arrelada entre mars i distàncies.

Concert

Cantares

Jordi Mas, tenor

Gustavo Them, guitarra clàssica

Amb la col·laboració de

Clara Them, flauta travessera

Diumenge, 6 de desembre 2020, a les 16h
Montseny
Ermita de Sant Marçal
A porta tancada. S’oferirà en video.

 

Aquest programa s’inspira en tres compositors catalans del segle XX Robert Gerhard, Enric Morera i Joan Tomàs i Parés els quals i cadascú a la seva manera, van deixar empremta en la música catalana. Gerhard i Tomàs van ser apadrinats per Rafael Patxot, filantrop de principis del segle XX que va promoure el Cançoner Popular de Catalunya.

 

Set Cantares per a soprano i guitarra és una obra musical per a veu i guitarra clássica composta pel compositor català Robert Gerhard, ba- sada en poemes d’autor desconegut. L’obra conté set cançons com- postes el 1956 i una peça per a guitarra sola composta l’any següent, titulada Fantasia, que es pot tocar com a interludi de les cançons però també com a peça independent.

 

Enric Morera i Viura fou un compositor català prolífic, que va escriure mig centenar de partitures per a l’escena, nombroses obres simfòniques i poemes corals, concerts i una missa de requiem, tot i que és conegut, sobretot, per les seves sardanes: cinquanta-sis per a cobla i un nombre més reduït, però de caràcter més personal, per a cor, entre les quals La Santa Espina.

 

Joan Tomàs i Parés fou músic i folklorista, i sots-director de l’Orfeó Català. Autor d’una nombrosa producció coral i de notables harmonitzaci- ons de cançons tradicionals catalanes. Tomàs va dur a terme una important tasca de recerca i recull de cançons i melodies del folklore català.

 

Aquest concert transita per l’obra de tots tres compositors, adaptant les melodies a la veu del tenor Jordi Mas, acompanyat del reconegut guitarrista Gustavo Them i amb la simpàtica col·laboració de la flautista Clara Them.

Concert

Celebrant Gerhard & Beethoven

Ferran Albrich, tenor

Marc Serra, piano

Diumenge, 20 de desembre 2020, a les 12h
Cabrils
Can Barba

Aquest any 2020 coincideixen en el món musical la celebració del 250 aniversari del naixement del compositor alemany Ludwig van Beethoven així com la commemoració dels 50 anys de la mort del compositor català Robert Gerhard. Aquestes dues efemèrides ens donen l’oportunitat de gaudir, especialment ara, de la música de tots dos artistes tot redescobrint repertori liederístic sovint poc interpretat a sales i auditoris del nostre país.

 

El concert presenta obres de Beethoven i Gerhard i en el seu programa hi trobem des del gran primer cicle de cançó mai escrit, An die ferne Geliebte del músic de Bonn fins a les Sis cançons populars franceses de l’autor català. El programa del concert s’articula en dues parts separades per una petit interludi de 5 minuts.

 

La primera part íntegrament dedicada a Beethoven i en especial al que és el primer cicle de lied mai escrit a la història de la música combinada amb dues obres de format més reduït com son la cançó Adelaide i la diminuta Der Kuss (El petó).

 

A la segona part hi trobem obres d’un estil completament diferenciat a Beethoven amb les composicions de Robert Gerhard, recuperades per aquesta ocasió. El concert acull també música francesa, estretament vinculada a les composicions catalanes i de Robert Gerhard. Ferran Albrich és un jove i aclamat tenor que, juntament amb el pianista Marc Serra, estrenen aquest concert en el sí de l’Homenatge a Robert Gerhard.

 

 

Concert inclòs dins les celebracions de les Jornades Europees de Patrimoni 2020